Kunne du også godt blive mere bevidst om dine handlemønstre?
Vil du gerne trænes i at tænke og handle konstruktivt i alle livets situationer?
Vil du gerne trænes i at styrke kærligheden til dig selv?

Læs mere om hvad Mentalhygiejnisk Træning er, og hvad du kan bruge det til.

Hvornår er hjælpen en hjælp?

Jeg var sammen med et menneske, som havde mange gøremål samt planer og ønsker. Personen var modløs og vidste ikke, hvor hun skulle starte i bunken af opgaver. Jeg ville gerne hjælpe hende, så tingene blev mere overskuelige. Så vi aftalte, at jeg skulle hjælpe med de to første af arbejdsopgaverne, og at vi ville udføre opgaverne i fællesskab.

Det gik fint med den første opgave, men ved anden opgave syntes jeg, det var synd for hende, hun havde jo også mange andre ting at se til, og jeg kunne godt se, at tiden var presset. Jeg sagde derfor, at jeg nok skulle lave den anden opgave alene. Det sagde hun ja tak til.

Først derefter kom jeg i tanke om teksten på det Positivkort, jeg havde trukket om morgenen, og jeg blev opmærksom på min tilsidesættelse.

En sand hjælp ville have været at have brugt mere energi på at spørge hende, hvad hun egentlig ønskede hjælp til og vejlede hende i at udføre opgaven frem for at løse den for hende. Måske var hun så blevet opmærksom på, at kalenderen var overfyldt, og det ville være en omsorgsfuld handling overfor sig selv at have færre aftaler og ønsker.

Nu kom jeg til at gøre hende en bjørnetjeneste, som hun ikke fik lært noget af. Og jeg gav mig selv en ekstra opgave. Den lære tager jeg med mig: At holde hænderne i lommen indtil jeg ved, hvad opgaven går ud på.

Jeg er i gang med at lære, hvornår jeg frelser andre mennesker, fordi jeg bare gerne vil være god og hjælpsom, og hvornår jeg er helt opmærksom på, hvad jeg selv skal lære af opgaven. Jeg ønsker at kunne frelse i sandhed og være helt upåvirket af, om mennesket er tilfreds med min indsats eller ej.
Der er jeg ikke helt endnu – men jeg ser det og er godt på vej.
Næste gang frelser jeg mig selv.

Dagens tanke er skrevet af

Tina Rem Rasmussen
Certificeret Mentalhygiejnisk Instruktør
tina@dagenstanke.dk

Flere erkendelser

Her kan du læse flere refleksioner og erfaringer med Positivkortene.

At leve i håbets energiområde

I forbindelse med et jobskifte havde jeg nogle ønsker, som involverede andre mennesker og krævede deres positive tilbagemelding.Med kortteksten i baghovedet gik jeg nysgerrigt i gang med dagen. Jeg vidste, at hvis jeg forventede et bestemt svar, så ville jeg blive skuffet. Hvis jeg derimod håbede på et bestemt svar, så var muligheden for at få ønsket opfyldt til stede. Jeg var i tvivl om jeg forventede eller håbede – det kunne være nemmere for mig at mærke forskellen. Der var kun ét at gøre, og det var at afvente svaret.
Læs mere

Hvad vil det sige at gøre noget godt for mig selv?

Jeg har længe været bevidst om, at det er vigtigt for mig, at jeg husker at tænke på mig selv. At få noget alenetid, hvor jeg gør noget, der er godt for mig. Her vælger jeg ofte at være fysisk aktiv. Jeg har en oplevelse af, at jeg gør noget godt for mig selv, men samtidig oplever jeg mig afhængig, og jeg kan opleve en flugt i det.Jeg kan forklare mit fokus på fysisk aktivitet med, at det er godt for mit helbred og mit fysiske velbefindende. Det handler om vægt og styrke i form af fysisk formåen. Og jo mere af det, jo bedre er det. Men der er noget afhængighedsskabende i det. Og det er gået op for mig, at der er noget, jeg lægger låg på eller måske nærmere noget, jeg flygter fra. Den fysiske aktivitet skaber nemlig træthed og behov for søvn, og det er der, jeg er blevet opmærksom på, at jeg ikke har overskud til at kigge ind i mig selv, for jeg er simpelthen for træt.
Læs mere

Jeg løser mine egne opgaver først

Jeg er blevet opmærksom på et af mine adfærdsmønstre. Er jeg i en sammenhæng, hvor der opstår opgaver, der skal løses, er jeg den første til at byde ind. Er der noget jeg kan gøre eller hjælpe til med, så kommer jeg med løsningsforslag, organiserer og tilrettelægger.
Læs mere

Hvornår er hjælpen en hjælp?

Back To Top